вівторок, 29 березня 2016 р.

Інформація та дельфіни

Мова дельфінівФото: http://lifestripes.ru
Дельфіни, хто вони такі? Вважається, що їх предки спочатку жили на суші і були звичайними ссавцями. Але з невідомої (поки) причини десь 70 млн. років тому вони стали жити у воді. Знайдені кістки підтверджують, що предки дельфінів вже приблизно 35 млн. років тому плавали і могли обходитися без повітря. Вивчення дельфінів завжди було популярним, вони дивували і продовжують дивувати людину своєю поведінкою і характером. 
Дельфіни - одні з небагатьох тварин, у яких є своя мова, причому не кілька слів або пропозицій, а повністю сформована система сигналів.

Розмови під водою

Їх мова - спілкування між собою, не просто передача сигналів, а безпосередньо розмова. Вони використовують кілька способів передачі інформації, найбільш часто перемовляючись жестами і звуком. За допомогою рухів дельфіни обмінюються візуальними сигналами, рухаючи хвостом або всім тілом. Але мова рухів тіла використовується тільки у випадку, коли потрібно передати особливий тип інформації, в основному ж вони спілкуються звуками. Зазвичай вони свистять, але бувають і інші сигнали - скажімо, нявкання або клацання. Різновидів свисту багато - кожен з них може виражати цілу "пропозицію-відчуття", наприклад біль. Дослідники одностайно вирішили, що мову дельфінів можна поставити в один ряд з мовою людини. Сьогодні записано майже 200 сигналів, але повністю перевести їх мову поки не вдалося. Є думка, що тварини усвідомлено приховують свій "словник" і розум від людини, хоча, з якої причини вони це роблять, невідомо.

У них є імена!

Самим сенсаційним відкриттям стала наявність у дельфінів імен, за якими їх розрізняють побратими. Причому кожне дельфінятко отримує своє ім'я при народженні. Це довели експерименти: на записаний свист-сигнал, що означає ім'я, відгукувався один і той же дельфін.
Щоб знайти сенс у свисті цих морських тварин, вчені використовували методи, зазвичай вживані в техніці зв'язку. В їх основі - математичні прийоми, що дозволяють проаналізувати будь-яку послідовність символів, будь то серія цифр або букв. Перш за все необхідно було зрозуміти, що ми маємо справу з сигналом, який дійсно несе інформацію, а не просто випадковий шум. У осмисленому тексті не можуть стояти кілька однакових знаків підряд, вони зустрічаються з певною періодичністю. Так от, свист дельфінів має той же коефіцієнт періодичності, що і людські мови, тобто несе інформацію! Балаканина, скажімо, мавп виявилася куди примітивнішою. Значить, дельфіни ближче до нас по інтелекту, роблять висновок вчені. Тепер треба тільки зрозуміти, що хочуть сказати ці "свистуни".
Так все ж, у дельфінів мова або не мова? У нашому розумінні - не мова. Це просто інше рішення системи спілкування, для них - адекватне. Але абсолютно незрозуміло, навіщо вона, за різноманітністю і складністю порівнянна з людськими мовами, потрібна тварині, яка, в принципі, веде досить одноманітне життя в морському середовищі. Це здивування родило цілу серію експериментів, що з'ясовують, чому служить мова дельфінів - чи тільки забезпеченню основних біологічних функцій, як у більшості представників фауни, або ж вони здатні передавати блоки додаткової інформації ...Джерело: http://www.delphinidae.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар